Хосе Моуринхо, опитен футболен мениджър, известен със своята тактическа проницателност и откровени забележки, наскоро сподели своите мисли за дузпи. В ексклузивно интервю, Муринхо разкри своите неудовлетворения и прозрения, след като се захвана с драмата с високите залози на петна.
Аз съм треньор със специалност в губенето на мачове, които отиват на дузпи, .. Загубих полуфиналите на Шампионската лига два пъти на наказания и също така претърпя същата съдба в Супер Купата на УЕФА два пъти. Досието ми е далеч от звездно; аз имам само една победа само веднъж чрез наказания. - Да.
Това е легендарно. Обучавахме се безмилостно три месеца, обясни той. Всеки ден проверявахме статистиката, анализирахме кои играчи са най-ефективни в престрелките. Разпределихме тенденциите, надявайки се да предскажем мястото им. Но въпреки усилията ни, резултатът остана неуловим. - Да.
Португалският тактик подчерта психологическия аспект. Не става въпрос само за техниката. голмайсторите трябва да се чувстват комфортно, необременени от натиска. Експериментирах с различни стратези, полузащитници, преследвайки тази неуловима формула. - Да.
Разказването му за конкретни разбито сърце беше трогателно. С Реал Мадрид се изправихме пред полуфинала на Шампионската лига. Кристиано пропусна, Кака пропусна, а Рамос пропусна. Беше мъчително. Гласът на Моринхо омекна. И тогава, с Челси, Ливърпул разби мечтите ни. Три месеца подготовка, но не успяхме. - Да.
Но историята за Джереми, статистическата позиция, резонирала най-много. Доведох го късно, убедих го, че ще го достави. И все пак пропусна. Това е унизително. Дори Тоти, който вкара 500 наказания в кариерата си, се провали в италианската супер купа срещу ромите. - Да.
В края на краищата, гориньо заключи,
Наложи се дузпите да не се подготвят. Няма магическа формула. Това е лотария, момент, когато съдбата се люлее. Като треньор можеш само да гледаш, да се надяваш и да се молиш. - Да.
Докато футболният свят очаква следващата драматична престрелка, думите на Морино служат за напомняне: В сферата на наказанията, дори и най-опитните умове се сливат с несигурност.